Klik sini untuk membeli Buku dan VCD Keadilan terbaru !
Faisal Mustaffa's Facebook profile


Bangkitlah Kaum Buruh & Petani
Menentang Ekstremis & Hipokrits!


~ faisal mustaffa online ~


 

Thursday, July 24, 2008

Sidang Media Abdul Malik


Pulau Pinang Serahkan Akhbar Rasmi kepada Suara Rakyat

PULAU PINANG 24 Julai – Kerajaan Negeri Pulau Pinang kini akan membuka tender kepada orang ramai berhubung dengan pengeluaran akhbar rasmi Kerajaan Negeri, Suara Rakyat Pulau Pinang.

Sebelum ini, akhbar rasmi Kerajaan Negeri dipanggil Wawasan Rakyat Pulau Pinang sepenuhnya dikeluarkan oleh pihak Kerajaan Negeri.

Suara Rakyat Pulau Pinang pertama kali dikeluarkan pada 23 Julai 2008.
Pengumuman tersebut dikeluarkan sendiri oleh exco Perdagangan Tempatan dan Hal Ehwal Pengguna, Abdul Malik Abul Kassim bagi keluaran akan datang yang dicadangkan dapat diterbitkan pada September akan datang.

Menurut Abdul Malik, tender terbuka dibuka selaras dengan pentadbiran kerajaan baru yang diamalkan iaitu Keupayaan, Akauntabiliti dan Ketelusan (CAT).

Dengan tender terbuka ini, Abdul Malik berharap ianya akan menjadi sebuah akhbar yang dimiliki rakyat dengan membenarkan kumpulan rakyat sivil untuk menyumbang dan mengambil bahagian dalam pengisian penerbitan ini nanti.

“Ia akan menjadi pelantar penting bagi rakyat untuk menyuarakan pendapat mereka kepada pihak Kerajaan khususnya Ketua Menteri“, jelas Abdul Malik dalam sidang media yang diadakan di Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang.

Berkaitan dengan isu penerbitan, pihak Kerajaan Negeri akan memohon lesen penerbitan. Namun, Abdul Malik juga menyeru kepada pihak-pihak yang berminat untuk memohon lesen yang sama dengan sendiri bagi urusan penerbitan tidak dihalang oleh pengeluaran lesen penerbitan.

Buat masa ini, peruntukan yang diasingkan untuk penerbitan ini ialah RM276 ribu untuk empat keluaran. Dalam keluaran sulung, kerajaan Negeri membelanjakan RM85 ribu yang dicetak sebanyak 20,000 naskah.

Sungguhpun keluaran sulung diterbitkan dalam bentuk majalah, Abdul Malik memberitahu ianya tidak mustahil bagi keluaran akan datang berbentuk tabloid atau dalam apa juga bentuk.

“Semuanya bergantung kepada cadangan-cadangan dalam tender terbuka yang berkuatkuasa serta-merta.”

Memandangkan penerbitan akan datang diharapkan dapat mewakili rakyat, Kerajaan juga berhasrat untuk melibatkan jawatankuasa sidang pengarang nanti dari kalangan para pengarang akhbar, media serta badan-badan bukan kerajaan (NGO).

Dalam keadaan lain, terdapat beberapa pihak yang merasakan projek penerbitan seperti Suara Rakyat Pulau Pinang satu pembaziran serta memfokuskan majalah seperti In-Penang.

Abdul Malik tidak menafikan kepentingan In-Penang sebagai mewakili kerajaan dalam menyatakan aktiviti-aktiviti yang berlaku di sekitar negeri ini tetapi Suara Rakyat Pulau Pinang akan memfokuskan kepada suara rakyat sendiri mengenai isu dan harapan mereka terhadap kerajaan negeri.

“Kita juga tidak menambah sebarang peruntukan, ianya tetap RM276 ribu sejak ianya mula diperkenalkan pada tahun 1999”, tambah Abdul Malik lagi.

“Mengapa pihak-pihak ini tidak membangkitkan perkara ini sebelum pilihanraya?”

“Malah, ini projek cadangan mereka dan memandangkan kerajaan ini kerajaan rakyat, maka kebebasan diberikan kepada rakyat demi kepentingan mereka,” tambah Abdul Malik.

Labels: ,

1 Comments:

At 12:36 am, Blogger Kerajaan Rakyat said...

Hari Penamaan Calon 04.09.08

Datuk Seri Abdullah Badawi yang terkenal dengan berbagai kejutan sekali lagi memecahkan rekod terkejutnya dengan mengadakan dua pilihanraya umum dalam tahun yang sama setelah dia berjaya menyakinkan jemaah menterinya.

Hari ini 25hb July 2008. Pada 01.09.08 Parlimen akan dibubarkan untuk memberi laluan kepada pilihanraya umum.

Tarikh 04.09.08 adalah hari penamaan calon dan pada 13.09.2008 adalah hari pembuangan undi.

Pilihanraya umum ini terpaksa diadakan oleh Barisan Nasional demi menyelamatkan pengkhianat, pencuri, perompak dan kaki bodek yang berada dalam umno daripada kehilangan kuasa.

Kebimbangan kehilangan kuasa ini membuak-buak apabila Bahagian Risikan Politik UMNO mengesahkan bahawa plan induk Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama Pakatan Rakyat untuk mengambil alih pentadbiran Kerajaan Pusat pada 16 September 2008 telah dirancang rapi dan akan benar-benar berlaku.

http://www.kerajaanrakyat.com/

 

Post a Comment

<< Home

Get awesome blog templates like this one from BlogSkins.com