Klik sini untuk membeli Buku dan VCD Keadilan terbaru !
Faisal Mustaffa's Facebook profile


Bangkitlah Kaum Buruh & Petani
Menentang Ekstremis & Hipokrits!


~ faisal mustaffa online ~


 

Wednesday, July 23, 2008

Sidang ADUN Pulau Pinang: ADUN Plagiat Soalan Mohon Maaf


Sidang ADUN Pulau Pinang 23 Julai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Pinang, Koid Teng Guan hari ini memohon maaf atas soalan yang dikirimnya sebenarnya merupakan soalan yang telah dikemukakan oleh ADUN lalu sewaktu Persidangan ADUN 19 November 2007 lalu.

Bekas ADUN Datuk Keramat, Ong Thean Lye dalam sidang akhbarnya semalam memberitahu media bahawa beliau terkejut apabila mendapati soalan yang pernah dikemukakan semasa beliau menjadi ADUN tahun lalu diplagiat oleh ADUN Pakaan Rakyat yang kini membentuk Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

"Adun itu nampaknya meniru ayat yang sama dengan soalan saya itu. Jika ada yang berbeza pun hanya pada kata sambung 'dan' yang digantikan dengan noktah,” jelasnya.

Soalan Plagiat

Soalan yang dibangkitan oleh Ong Thean Lye pada 19 November 2007:

“Apakah perkembangan terkini mengenai Projek Monorel Negeri Pulau Pinang. Adakah jajaran itu telah dikenalpasti dan bilakah projek itu akan menjadi satu kenyataan.”

Bilakah setesen NGV (Natural Gas Vehicle Pumping Station) akan diadakan di kawasan pulau dan di manakah ia akan diadakan.”

“Sila nyatakan jumlah peruntukan yang telah diluluskan kepada Tabungan Amanah Sukan setiap tahun. Daripada peruntukan ini apakah dan dimanakah aktiviti-aktiviti sukan telah dianjurkan untuk tiga tahun kebelakangan ini.”

Soalan yang dibangkitkan Koid Teng Guan:

“Apakah perkembangan terkini mengenai Projek Monorel Negeri Pulau Pinang. Adakah jajaran itu telah dikenalpasti dan bilakah projek itu akan menjadi satu kenyataan?”

Bilakah setesen NGV (Natural Gas Vehicle Pumping Station) akan diadakan di kawasan pulau dan di manakah ia akan diadakan. Berapakah jumlah stesennya?”

“Sila nyatakan jumlah peruntukan yang telah diluluskan kepada Tabungan Amanah Sukan setiap tahun. Daripada peruntukan ini apakah dan dimanakah aktiviti-aktiviti sukan telah dianjurkan untuk tiga tahun kebelakangan ini?”

Soalan Rasmi selepas disusun semula ada 21 Julai 2008:

“Apakah perkembangan terkini mengenai Projek Monorel Negeri Pulau Pinang. Adakah jajaran itu telah dikenalpasti dan bilakah projek itu akan menjadi satu kenyataan.”


Bilakah setesen NGV (Natural Gas Vehicle Pumping Station) akan diadakan di kawasan pulau. Di manakah ia akan diadakan. Berapakah jumlah stesen tersebut?”

“Nyatakan jumlah peruntukan yang telah diluluskan kepada Tabungan Amanah Sukan setiap tahun. Melalui peruntukan ini apakah dan dimanakah aktiviti-aktiviti sukan telah dianjurkan untuk tiga tahun kebelakangan ini.”


Teng Guan memberitahu bahawa soalan-soalan tersebut disediakan oleh pembantu sukarelanya dan di luar pengetahuannya.

Amaran Whip

Perkara tersebut kemudiannya mendapat perhatian Ketua Whip Kerajaan, Prof P.Ramasamy yang berjanji akan menjalankan siasatan secara menyeluruh termasuk bagaimana soalan tersebut bocor ke pengetahuan Parti Gerakan Rakyat sebelum ianya diedarkan umum.

Dalam sidang media yang dijalankan bersama Timbalan Ketua Menteri II, Prof Ramasamy merangkap Ketua Whip dan ADUN Sungai Puyu, Phee Boon Poh, beliau memohon maaf kepada semua pucuk pimpinan DAP dan Kerajaan Negeri atas kesilapan yang tidak disengajakan itu.

“Saya perlu mengakui terdapat kecuaian pada pihak saya, tidak kira kecuaian ini dilakukan sengaja atau tidak,” katanya kepada media.

“Saya berharap insiden sedemikian tidak akan mencemari nama baik Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang sedang mengamalkan prinsip-prinsip Keupayaan, Akauntabiliti dan ketelusan (CAT) dalam urustadbir kita,” tambahnya lagi.

Ramasamy memberitahu bahawa plagiat ialah satu kesalahan yang serius.

“Saya berkhidmat di pusat pengajian tinggi (dalam dan luar negara) selama 25 tahun dan mengambil perkara plagiat secara serius,” jelasnya.

“Memandangkan perkara ini berlaku pertama kali, saya memberi amaran pertama dan terakhir kepada semua ADUN supaya menjaga tataetika semasa bersidang,” terangnya.

Beliau berharap agar media tidak memperbesarkan perkara ini lagi.

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Get awesome blog templates like this one from BlogSkins.com