Klik sini untuk membeli Buku dan VCD Keadilan terbaru !
Faisal Mustaffa's Facebook profile


Bangkitlah Kaum Buruh & Petani
Menentang Ekstremis & Hipokrits!


~ faisal mustaffa online ~


 

Wednesday, December 30, 2009

Rasukan Seni Pascamoden Jejas Industri Seni Tampak?


Pautan lain di KLPOS dan ARTERI.

Pada zaman rasukan seni pascamoden ini, sesetengah golongan artis ternyata tidak perlu lagi bergantung kepada komoditi atau pasaran untuk ‘menjual’ karya mereka dan seterusnya bergaya dengan wang yang banyak hasil kerja jerih perih. Hanya hasilkan karya yang provokatif saja mampu menaikkan nama mereka. Menjadi popular seperti ‘rock star’.

Bermula dengan seni Pop, iaitu memberi penekanan kepada objek-objek popular pada ketika itu, dan material-material urban kegilaan masyarakat dipaparkan dalam seni, maka Seni itu sendiri telah diangkat ‘popular’. Ironisnya.

Persoalan tentang kualiti artistik berbanding populariti artis dalam konteks sosial telah pun diperkatakan oleh Hauser. Artis yang lebih menjual pada falsafah dan pemikiran beliau, tetapi karya seni itu sendiri dibiarkan lompang dan telanjang.

Contohnya Damien Hirst dengan karya-karya beliau yang dikatakan ‘sampah’ oleh para Stuckist, tapi dengan karya itu mampu menjulang nama beliau dan seterusnya diangkat khalayak.

Salah seorang artis muda, Alina Abdullah berkata, imej ‘rock star’ seseorang artis ini adakalanya berupaya untuk mengangkat juga darjat seni dengan imej disenangi khalayak, tapi mampukah populariti ini kekal tekal?
Seharusnya bukan sahaja melihat pada diri artis itu tetapi karya itu sendiri dan penerimaan dalam khalayak. Bukankah telah berkali dilaung Barthes, the author is dead?

Alina merupakan salah seorang daripada 42 artis yang menyumbang karya mereka dalam pameran lukisan “Seni Muda / Young Art".

Pameran yang dirasmikan oleh peguam hak asasi manusia muda, Amer Hamzah Arshad itu akan berlangsung di RA Fine Arts Gallery di Jalan Tun Razak bermula 24 Disember 2009 sehingga 5 Januari 2010.

Di dalam ucapannya, Amer menegaskan mengenai lukisan sebagai salah satu platform untuk berekspressi dan merupakan hak asasi setiap insan.

Seni ialah sebahagian daripada hak asasi manusia tidak mengira latarbelakang; kepercayaan, bangsa, keturunan dan budaya.

Menurut Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat 1948, setiap daripada kita bebas untuk berfikir mengenai apa yang kita fikirkan patut untuk diketengahkan. Tidak ada sesiapa boleh menghalangnya. Setiap daripada kita juga bebas untuk berkongsi ide-ide tersebut dengan yang lain sungguhpun mereka itu daripada Negara asing (artikel 19).

Sungguhpun hak untuk kebebasan bersuara kekal sebagai suatu yang imperatif, ia menjadi suatu yang sama penting yang perlu diambilkira terutama sekali dalam bidang politik, ekonomi, sosial dan budaya.

Lukisan dan arca adalah sebahagian daripada cabang seni yang secara nalurinya juga memberi lapangan kepada artis untuk meluahkan isi hati mereka.

Seni melingkungi pemikiran, tubuh, nyawa, kapasiti intelek, emosi gerak hati; yang mana keseluruhannya penting sebelum sesebuah hasil kerja disiapkan – pemikiran menjadi factor kritikal yang mempengaruhi potensi.

“Namun kita berada di dalam keadaan kemungkiran mental di mana ia mengganggu artis dalam menggunakan pemikiran, tubuh dan nyawa lantas gagal untuk untuk menterjemahkannya melalui kapasiti yang ada, “ kata Amer dalam ucapan perasmiannya.

Di dalam pameran ini, artis-artis menampilkan gaya masing-masing yang jelas mempunyai mesej-mesej tertentu yang disampaikan.

Salah seorangnya ialah Husni Osman yang mendapat ilham daripada pelbagai versi risalah skim cepat kaya yang bertaburan di dalam peti surat rumah beliau. Lalu beliau menanya dirinya sendiri, “masakan sesiapa boleh jadi kaya dengan bergoyang kaki sahaja?.”

Lukisannya yang lain juga menceritakanpPandangan seorang pendatang tanpa izin Indonesia mengenai isu 'Ganyang Malaysia' baru-baru ini melalui lukisannya, SimPATI.

Artis Mohd Khairul Izham pula berkata memandangkan manusia sekarang sanggup berbuat apa sahaja demi wang, beliau telah menghasilkan sebuah lukisan berjudul ‘Hidden Beneath the Mask’.

Melalui lukisan tersebut Izham berkata orang sanggup berbunuhan untuk mendapat jutaan ringgit, sanggup menconteng wajah mereka sendiri dengan senyuman keji. Mereka juga sanggup berpura-pura tidak bersalah dengan memakan rasuah.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Get awesome blog templates like this one from BlogSkins.com