Klik sini untuk membeli Buku dan VCD Keadilan terbaru !
Faisal Mustaffa's Facebook profile


Bangkitlah Kaum Buruh & Petani
Menentang Ekstremis & Hipokrits!


~ faisal mustaffa online ~


 

Wednesday, October 29, 2008

Pengalaman Dialog Blogger Bersama Teresa Kok
Aku berhasrat untuk menganjurkan diaolog terbuka bloggers bersama Teresa Kok pada 9 Oktober 2008 di sebuah hotel di Kuala Lumpur bukan hanya aku kenal rapat dengan wanita itu.

Aku rasa Teresa berhak untuk diberi peluang untuk menyatakan atau menjelaskan pertuduhan-pertuduhan yang dilemparkan di media perdana terutama sekali Utusan Malaysia yang menyerang hebat beliau saban hari beberapa hari beliau dtahan di bawah ISA (sebut akta zalim) sehinggalah beliau dibebaskan.

Semasa aku menyatakan hasrat untuk menganjurkan program tersebut, terdapat banyak tindakbalas daripada rakan-rakan. Yang menariknya, mereka tidak mengkritik secara terbuka melalui ruang komentar blog aku tetapi melalui chat facebook apabila aku berada dalam talian (online). Melalui blackberry, mereka perlu sedar bahawa selagi telefon aku terbuka, aku akan kelihatan online.

Azlin (bukan nama sebenar): u kenal Teresa ke?
Aku: Boleh lah kata rapat. Kenapa?
Azlin: Apsal u buat benda2 ni kepada orang cina?
Aku: Eh? Kalau ada orang Umno kena aniaya macam ni pun aku akan buat perkara yang sama. Biar diorang diberi peluang untuk bela. Kau tengok lah macam mana media putar belit.

Talian diputuskan.
Selepas program tersebut mendapat liputan di dalam beberapa blog tempatan, aku menerima feedback berbeza:

Sofea (bukan nama sebenar): actually, u tak tahu Teresa.
Aku: huh?
Sofea: U telah digunakan.
Aku: What do u mean?
Sofea: lihatlah isu azan tu, Teresa lah yang hantar petisyen
Aku: Itu tak benar
Sofea: Jangan dolak dalik lah. Ada bukti lah.
Aku: Petisyen tu dibuat pihak lain dan dihantar satu salinan ke pejabat Teresa. U have been receiving twisted stories.
Sofea: how dare she has guts to ask surau to lower down azan?
Aku: kalau azan pun, kau ni sembahyang subuh kat surau ke?
Sofea: aku terjaga dengan azan berkumandang

talian terputus tetapi bersambung balik

Sofea: Dari dulu lagi Teresa memang anti-Melayu. Tengok saja act dia kat Parlimen dari dulu?
Aku: sejak bila kau ikuti persidangan parlimen? Kau pergi parlimen ke?
Sofea: Taklah
Aku: Aku ikut parliament debates since 2001. Aku ada kolum Bincang Parlimen dalam Malaysia -Today. Recently, aku memang berada dalam parlimen. Teresa tak sentuh anti-Melayu pun? That is why, we need to have a dialogue with her. To know her side of the story.
Sofea: Boss aku panggil. Talk to you later.

Aku berjaya mobilisasi dalam masa yang singkat akibat jadual beliau yang ketat. Aku pun dikehendaki menulis temuramah ekslusif bersama beliau. Antara mereka yang hadir:

1. Tan Teck Chin
2. Amin Iskandar
3. Chan Chee Kong
4. Lu lu
5. Saadon Aksah
6. Wan Nordin
7. Pyanhabib
8. Redhuan D. Oon
9. Arif Abdul
10. Sinaganaga Origami
11. Irwan
12. Wan Hamidi Hamid
13. Al-Mustaqeem
14. Haim Ramlee
15. Ahmad Zabruel
16. Ana Nadia
17. Azizi
18. Medaline Chang
19. Richard Yeoh
20. Alex Yong

Mereka bertanya, apa agenda dialog ini?

Aku memberitahu, tidak ada agenda. Ia ada sebuah dialog terbuka dan semua yang hadir bisa bertanyakan apa sahaja soalan; baik dari isu azan hinggalah mengenai pentadbiran kerajaan negeri.

Antara topik yang memerlukan penjelasan Teresa termasuk:
1. Saman terhadap Utusan atas tulisan Zaini Hassan dan Khir Toyo
2. Petisyen
3. Skirt di dalam masjid? (What a stupid propaganda)
4. Melayu dan Islam
5. Babi
6. Anjing

Teresa juga bertanya pendapat orang ramai yang hadir cara terbaik beliau dalam mendekati orang ramai. Ramai yang memberi pendapat masing-masing dan Teresa mendengarnya dengan sungguh teliti.

Berikut ialah beberapa penulisan jahat yang aku perolehi:

Petikan daripada http://www.malaysiantalk.com/sarawaktalk2/messages/61121.html

Khir Toyo further stoked the fires of racial and religious hatred against Teresa Kok and the the Chinese community when he wrote on July 9th 2008, in the Pembela Melayu blog to respond to a commenter,(read below). He alleged that Teresa Kok supported the petition.

"Pembela Melayu" Blog Admits Mistake and Apologises

The racist-Malay blog called "Pembela Melayu Sejati" website disappeared/deleted after it was reported to the police . Search on this link: http://pembelamelayu.com/.

Googling "Pembela Melayu" leads to this heading with deleted postings,

"Kami berikrar dan berjanji akan mempertahankan Hak Keistimewaan Melayu, Ketuanan Melayu dan Kedaulatan Agama Islam yang hendak dihapuskan oleh DAP Kafir Harbi" --Pembela Melayu Sejati

Another website called: "Pembela Hak Keistimewaan Melayu" at http://pembelamelayu.blogspot.com/ came out with another posting by Pembela Melayu entitled "Penjelasan Isu Azan" (Sept.12th). Read here

The racist Pembela Melayu blog after Malaysiakini reported on the azan issue following the arrest of Teresa Kok apologised to the Muslim community, (note, NOT to the non-muslims he had antagonised) and he said he hoped this is a lesson for himself in the future.

Excerpts of "Pembela Melayu"s posting (read here)

Sebenarnya, saya hanya menyiarkan maklumat yang saya fikir penting untuk diketahui oleh umum yang saya temui di sebuah forum (saya ada letak screen shot pada artikel sebelum ini).

Saya akui bahawa saya tidak menjalankan penyiasatan yang terperinci mengenai perkara ini. Ini mungkin kerana saya tidak mempunyai pengalaman sebagai wartawan ataupun polis.

Jadi, sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, saya memohon maaf kepada semua umat Islam sekiranya penerbitan artikel dilaman web saya ini telah menimbulkan keresahan di kalangan umat Islam. Sememangnya, saya sepatutnya membuat lebih banyak kajian dan semakan sebelum menyiarkan artikel yang amat sensitif ini.

Saya mohon maaf pada umat Islam kerana menimbulkan keresahan kerana menyiarkan artikel bersifat "hearsay". Ini tidak bermakna isu ini tidak betul-betul wujud.

Saya yakin Dr Khir sebagai orang yang mempunyai maklumat "first hand" dan wartawan Utusan (Malaysia) telah menyiarkan berita ini telah membuat penyelidikan dan penyiasatan mereka sendiri.

Begitu juga dengan pihak Polis yang professional dalam menjalankan tugas menyiasat perkara ini.

Saya harap saya akan dapat menjadikan pengalaman saya ini sebagai satu pengajaran untuk saya lebih berhati-hati apabila membuat sesuatu keputusan.
-"Pembela Melayu"


This is what Utusan Malaysia reported and quoted Khir Toyo: (read here)

September,8: Kerajaan campuran negeri Selangor diingatkan agar bersikap tegas dengan tidak melayan mana-mana pihak mendesak yang mahukan azan solat di surau dan masjid di negeri itu tidak lagi menggunakan pembesar suara.

Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo membuat desakan ekoran ada usaha pihak yang dipercayai didalangi salah sebuah parti yang membentuk kerajaan negeri itu, MEMBUAT petisyen MEMBANTAH azan di Puchong dan Kota Damansara.
[Khir Toyo implies DAP had petitioned to disallow "azan" broadcast]}

"Bagi UMNO, kita mahukan kerajaan negeri bertegas, JANGAN MUDAH MENGALAH kerana apa yang kelihatan ketika ini PKR (Parti Keadilan Rakyat) seolah-olah mengalah membiarkan sahaja perkara itu berlaku, manakala Pas pula tidak memainkan peranan. Ini sesuatu yang menghina Islam sedangkan Islam adalah agama rasmi, mempunyai peruntukan menggunakan Kumpulan Wang Disatukan untuk pembangunan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas beberapa laporan mendakwa azan di Masjid Seksyen 5, Kota Damansara yang baru siap dan digunakan menjelang Ramadan lalu, tidak menggunakan pembesar suara dipercayai mempunyai kaitan dengan bantahan penduduk kawasan berkenaan.

Selain itu, katanya, usaha menyediakan petisyen membantah azan seperti itu juga pernah dilakukan sekumpulan penduduk di Puchong sejak Mei lalu.

"Di Puchong dan Kota Damansara, ada pihak mahu azan di kawasan itu DIHENTIKAN atas alasan menganggu penduduk. Tetapi saya percaya kalau penduduk yang membuat petisyen itu, mesti ada pihak-pihak yang mendorong mereka untuk berbuat demikian. Sedangkan kita mengamalkan kebebasan beragama, apabila ada penganut agama tertentu meraikan perayaan mereka sehingga membawa kepada penutupan jalan, orang Islam tidak membantah," ujar beliau.


Perlu dinyatakan di sini bahawa entri Khir Toyo dan Pembela Melayu telah dikeluarkan dalam laman masing-masing.

*Semua gambar dengan ihsan Amin Iskandar

Labels: , ,

1 Comments:

At 4:11 pm, Blogger Politiksukusakat said...

OK gak ko punya penjelasan tentang pertemuan Teresa dengan bloggers itu Sal, erm Thanks sebab ko jemput aku n Saadon gak, kalau ada lagi lepas ni nak jugak Join, okay sila layari blog aku http://wannordinwanyaacob.blogspot.com/ thanks

 

Post a Comment

<< Home

Get awesome blog templates like this one from BlogSkins.com