Klik sini untuk membeli Buku dan VCD Keadilan terbaru !
Faisal Mustaffa's Facebook profile


Bangkitlah Kaum Buruh & Petani
Menentang Ekstremis & Hipokrits!


~ faisal mustaffa online ~


 

Friday, April 22, 2005

FINAS mahu dikembalikan kepada Kementerian Penerangan

Oleh: Faisal Mustaffa

DEWAN RAKYAT 20 April – Filem Nasional (FINAS) yang dahulunya terletak di bawah Kementerian Penerangan namun kini telah beralih kepada komersil dan kini di bawah penguasaan Kementerian Kesenian, Kebudayaan dan Warisan.

Tetapi, memandangkan FINAS kini mengeluarkan filem-filem yang berundurkan komersial seperti Tin Jei Bin yang tidak nampak kepentingannya dan tidak faham apa ceritanya
berbanding daripada patriotik, Kementerian Penerangan tidak dapat mengawal lagi aktiviti FINAS. Tin Jei Bin memaparkan kisah seorang gadis yang mengajak teman lelakinya tinggal bersama di satu apartmen bagi menjimatkan sewa rumah.

Oleh yang demikian, bagi mengenalpasti aktiviti sebenar yagn sepatutnya ditonjolkan oleh FINAS, Parlimen telah diminta meminda balik perletakan FINAS kepada Kementerian Penerangan.

Perkara ini yang dinyatakan oleh Mohamad Shahrum bin Osman yang telah dibantah oleh Dato’ Dr. Wan Hashim bin Wan Teh yang berpendapat bahawa Kementerian Kebudayaan juga mampu untuk menjadikan FINAS melahirkan sesuatu yang boleh kita harap budaya patriotik melalui penerbitan filem-filem seperti Embun, Paloh dan sebagainya termasuklah Kanang anak Langkau yang sekarang ini terbengkalai sepuluh tahun manuskripnya di FINAS.

Sebelum itu, Dato’ Dr. Wan Hashim bin Wan Teh telah membawa sirit patriotik yang telah diberhentikan tayangannya.

Menurut Wan Hashim, beliau telah mengikuti siri tersebut dari minggu ke minggu dan dihentikan di pertengahan jalan. Beliau menganggap siri tersebut cukup baik .

Wan Hashim mencadangkan agar Filem Negara menerbitkan rancangan muzikal seperti Dato’ Onn yang dipentaskan di Istana Budaya mengenai “Merdeka, merdeka, merdeka!�, teater yang telah disiarkan selama lima jam di Istana Budaya dan telah diadaptasikan menjadi siri untuk
televisyen dan banyak lagi cerita seperti Peristiwa di Sungai Sumur, di Gua Musang, Kalabakan juga, di mana para patriot terkorban oleh pengganas komunis.

Fong Po Kuan pula telah membangkitkan filem “Sepet� yang telah menerima anugerah produksi yang mendapat kurang pendedahan kepada warganegara Malaysia.

Dato’ Dr. Wan Hashim bin Wan Teh menjelaskan, Sepet mengandungi adegan ranjang yang menunjukkan aksi pergomolan di atas katil. Adegan yang lain pula menayangkan adegan seorang lelaki yang berpakaian seluar dalam sahaja mengejar isterinya.

“Tetapi ceritanya biasa sahaja saya rasa, tetapi dianggap istimewa oleh orang luar negara.
Tidak apalah, kita terima pandangan luar negara, barangkali berbeza. Ini belum masuk festival kita lagi. Kita tidak tahu mungkin dia menang. Sudah terjawab ya? Jadi tengoklah filem “Sepet� itu, ada sedikit sebanyak keistimewaannya dan dengan bahasanya yang cacamarba, campur aduk, tidak ada identiti nasional sebenarnya,� kata Wan Hashim lagi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Get awesome blog templates like this one from BlogSkins.com