Klik sini untuk membeli Buku dan VCD Keadilan terbaru !
Faisal Mustaffa's Facebook profile


Bangkitlah Kaum Buruh & Petani
Menentang Ekstremis & Hipokrits!


~ faisal mustaffa online ~


 

Wednesday, July 21, 2010

Hancur Lulurlah Harapan Satu Malaysia

Barangkali ramai orang sudah mempercayai keupayaan Perdana Menteri Najib Tun Razak menerajui kepimpinan Negara. Sebutan ‘Satu Malaysia’ sering kedengaran di sana sini terutama corong-corong radio dan televisyen. Tidak cukup dengan itu, apa juga dasar baru yang diperkenalkan, masih juga menyematkan perkataan ‘Satu Malaysia’ seperti ‘Klinik Satu Malaysia’ dan sebagainya,

Tetapi, adakah kita pasti Najib sekarang tidur lena? Mungkin agak keterlaluan apabila kita mengatakan dia sekarang mampu untuk tidur lena di tilam empuk di puncak Putrajaya – tetapi igauan-igauan yang datang kini menyebabkan dia langsung tidak mampu untuk tidur langsung. Cerita-cerita yang mengaitkan dia sebagai bersubahat dalam pembunuhan sudah tentu masih muncul dalam mimpi-mimpinya. Manakan tidak? Sekiranya kita tidak bersubahat pun, menjadi saksi kepada satu rancangan pembunuhan juga sudah cukup membawa kegerunan kepada kita semua – sudah tentu kepada aku sendiri.

Ada segelintir pihak yang cuba menyangkal penyelidikan prestasi Najib yang memberangsangkan tidak lama dahulu. Cerita demi cerita, pembongkaran demi pembongkaran. Malah, kisah ini juga cuba dilukiskan secara sinis dalam majalah-majalah kartun yang kemudiannya diharamkan oleh pihak kerajaan (sebut Kementerian Dalam Negeri).

Penyunting kepada portal berita Malaysia-Today. Raja Petra Kamarudin kini berganding bahu dengan salah seorang ahli politik berwibawa dan peguam, Zahid Ibrahim dalam mendedahkan kebobrokan Najib. Melalui pendedahan-pendedahan yang dijalankan, orang ramai mula bertanya-tanya dan menimbulkan ratusan lagi persoalan. Menjurus dari situ, surat akuan sumpah sumpah P.Balasubramaniam memperkuatkan dakwaan yang dilemparkan sehingga contengan dicarik-carik di muka Najib dan Rosmah.

Zaid Ibrahim telah menuduh Najib yang takut kepada Raja Petra dan Bala kerana apa yang mereka tidak mengetahui mengenai pembunuhan Altantuya ialah sebenarnya itulah yang perlu diketahui. Jadi, adakah kita terkejut sekiranya tidak ada usaha dijalankan untuk menyiasat Bala di London? Ya, mungkin SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) juga dipersoalkan mengenai fungsi kebebasan yang konon diakui itu.

Dolak-dalik SPRM di dalam kes ini jelas menjelekkan mata dunia. Pihak polis cawangan khas dikatakan sudah pun memulakan siasatan mereka. Jadi, adakah bermakna SPRM sudah lepas dari tanggungjawab untuk memberi keadilan? Bagaimana SPRM boleh memperbaiki kredibilitinya sebagai sebuah badan yang bertanggungjawab untuk membenteras kegiatan rasuah dengan dolak-dalik yang diberikan seperti ini? Bagi PDRM (Polis DiRaja Malaysia) pula, lebih baik berdiam sahaja dari mengeluarkan sebarang kenyataan berkaitan.

Khairy Jamaluddin pula dengan ‘semangat Melayu’ berkobar-kobar menyelar pihak polis yang melengah-lengahkan usaha menangkap Raja Petra. Di antara Khairy, Najib dan Raja Petra sudah tentu tiada cinta antara mereka. Masing-masing dengan agenda masing-masing. Sekiranya kesemuanya itu dicantumkan dengan fakta yang ada pada Bala, sudah tentu semuanya akan selesai dan selesai juga karier politik Najib.

Apakah pilihan yang ada pada Najib kini? Walau apa pun terjadi, Najib perlu mempersiapkan dirinya dengan berhadapan dengan mahkamah – tidak di negara ini, di negara asing. Beliau perlu mengemukakan seberapa banyak bukti untuk menyingkirkan pertuduhan-pertuduhan yang dilemparkan, bukannya cuba menutup mulut atau menghalang pendakwaan.

Melalui mahkamah sahajalah Najib boleh membuktikan beliau tidak bersalah. Dengan cara itu, beliau akan lebih disayangi rakyat Malaysia, tanpa mengira bangsa dan agama – selaras dengan prinsip ‘Satu Malaysia’. Tetapi, adakah Najib berupaya lakukan sebegitu? Bayangkan Najib dan Rosmah berarak memasuki mahkamah sebagai saksi dan diiringi dengan pengawal-pengawal bengis ke kamar keadilan?

Sekarang, pihak berkuasa Peranchis sudah pun memulakan siasatan terhadap kes ini. Bala sudah mengatakan bahawa beliau akan memberi kerjasama kepada pihak berkuasa dan dia kotakan apa yang dikatakan.

Melalui kenyataan medianya, Bala memberitahu bahawa dia menceritakan segala apa yang diketahuinya berkenaan dengan pembunuhan Altantuya, pembelian perkakas ketenteraan melalui broker AbdulR azak baginda dan pertaliannya mereka semua dengan Najib.

Bala juga mendedahkan kepada pihak berkuasa Peranchis mengenai bagaimana beliau diugut dan disogokkan dengan wang oleh adik Najib; Nazim dan penjual permaidani Deepak Jaikishan yang mana merupakan teman rapat Rosmah.

Pertemuan Baladi Paris bersama pendakwaraya Peranchis M Ryckewaert pada 12 Julai lalu dijalankan selama tiga jam.
Menurut Bala, apa yang menarik minat pihak berkuasa Peranchis ialah berkaitan dengan pembelian kapal selam Scorpene pada tahun 2002 ketika Najib menjadi Menteri Pertahanan. Mereka mahu menyiasat sama ada DCNS, sebuah syarikat pertahanan yang berpengkalan di Peranchis ada memberi komisyen di dalam pembelian tersebut. Bagi Peranchis, transaksi sedemikian merupakan satu jenayah.

Di dalam kenyataan medianya, Bala telah menceritakan mengenai syarikat Malaysia, Perimekar yang dipunyai isteri Abdul Razak Baginda dibayar RM570 juta untuk menyelaraskan dan menyediakan perkhidmatan sokongan terhadap Scorpene.

Hancur-lulurlah Rosmah tika mana beliau tidak lagi berpeluang untuk membeli-belah (sebut shopping) sakan di Paris – pusat fesyen dunia.

EDISI SUNAT DI SINI.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Get awesome blog templates like this one from BlogSkins.com