Klik sini untuk membeli Buku dan VCD Keadilan terbaru !
Faisal Mustaffa's Facebook profile


Bangkitlah Kaum Buruh & Petani
Menentang Ekstremis & Hipokrits!


~ faisal mustaffa online ~


 

Friday, March 06, 2009

Guna undi untuk tolak pemimpin yang hina bahasa sendiri - A. Samad Said

Oleh WAN NORDIN WAN YAACOB

"Ini pemimpin bertelinga satu dan berlidah dua. Banyak pemimpin jenis begini saya lihat sekarang."

Sasterawan Negara, Dato' A. Samad Said mengungkap kata-kata kritis :"Gunakan undi jika dasar PPSMI ini masih diteruskan," bila ditanya apa yang harus dilakukan jika kerajaan tetap mahu meneruskan dasar tersebut.


Beliau kesal bila ada pihak mengatakan beliau diperalatkan kerana berceramah di Markas PAS, Taman Melewar. Bagi Pak Samad yang lebih senang dipanggil Bapak itu, dalam usianya itu beliau tidak mudah untuk diperalatakan sebaliknya apa yang dilakukan hanyalah semata-mata kerana mahu mendapatkan pentas dalam perjuangannya melestarikan bahasa.

Pak Samad menegaskan, pemimpin Umno yang ada sekarang adalah mereka yang sedang melakukan pengucupan bahasa yang kemudiannya akan menjadi penazak bahasa akhirnya pengubur bahasa.Untuk mendapatkan pandangan beliau, wartawan Harakah, WAN NORDIN WAN YAACOB dan IRWAN MUHAMMAD ZAIN bersama jurugambar NASIR SUDIN menembual Sasterawan Negara itu di KL Sentral pada 3 Februari lalu. Ikuti temubual tersebut.

HARAKAH: Mutakhir ini bapak dilihat ke depan dalam memperjuangkan isu bahasa Melayu terutama PPSMI. Apakah ini merupakan penglibatan bapak dari awal atau kerana kedudukan bahas Melayu semakin terancam?

DATO' A. SAMAD SAID: Saya dari dulu sampai sekarang menumpukan perhatian kepada bahasa dan sastera. Jadi apa sahaja yang ada alir bahasa dan sastera saya akan libatkan diri.

Apakah perjuangan melestarikan bahasa ini sudah lama bersama bapak atau ia cuma hadir sejak akhir-akhir ini sahaja?

Untuk orang lain saya tak tahu tapi kalau saya memang ia bersambung saja. Dari dulu saya menulis, saya menghadir diri dalam aktiviti-aktiviti sastera dan budaya, itu yang saya suka hingga sekarang, sama saja. Cuma barangkali yang bertambahnya saya tidak menumpu hanya kepada bahasa dan sastera saja, saya juga memerhatikan apa yang sedang berlaku kerana itu terakhir baru anda lihat saya secara berdikit memasuki dalam aktiviti yang sedikit diluar bahasa dan sastera. Induknya masih sama.

Macam sekarang saya terlibat dalam perjuangan memansuhkan penggunaan Bahasa Inggeris dalam Sains dan Matematik atau dipanggil Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahas Inggeris (PPSMI). Itu saya lihat tidak cukup sekadar hanya menulis tetapi perlu berada di tengah masyarakat. Kebetulan saya juga ahli jawatankuasa dalam Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP).

Bagi seorang pejuang bahasa atau penulis, apakah cukup sekadar dengan menulis untuk memperjuangkan bahasa atau ia memerlukan lebih dari itu?

Memang tak cukup menulis saja. Saya fikir saya akan mula menghadiri atau menerima jemputan yang munasabah yang ada hubungan dengan perjuangan untuk melestarikan bahasa dan kesusasteraan saya dengan kepercayaan bahasa dan kesusasteraan saya itu pengucapan jujur bangsa. Kalau pengucapan jujur bangsa saya itu mahu diperkecil maka ia menjadi musuh saya. Jadi saya kira pertama kali, yang saya hadir waktu hari itu lah di Sogo kemudian saya hadir juga di Markas PAS di Taman Melawar.

Kehadiran bapak di Markas PAS, Taman Melewar itu merupakan yang pertama kali?

Itu yang pertama kali saya hadir dan saya memang memerlukan pentas. Saya sudah tidak lagi fikir itu pentas orang politik atau pentas orang bisnes asalkan pentas tempat saya menyatakan kecintaan saya kepada bahasa saya. Pentas tempat saya menyatakan kesungguhan saya untuk melestarikan bahasa saya. Kalau PAS jemput saya, jika ada masa saya akan pergi kalau kelompok KeADILan jemput pun saya akan pergi. Kalau Umno pun saya akan pergi. Saya perlukan pentas. Ini tentunya agak berbeda sebab orang menyangka bahawasanya saya ini sudah mula diperalat oleh orang politik.

Ada yang secara terang-terangan mengatakan bahawasanya saya ini diperalatkan oleh parti politik dalam isu PPSMI. Tapi rasional saya ialah bahawasanya bahasa suka atau tidak suka berada dalam wilayah yang politikal juga. Kalau Umno mengambil sikap berhati-hati atau berlambat-lambat untuk menyokong bahasa Melayu sebagai bahasa pengatar Sains dan Matematik tentu juga tindakan itu ada hubungan dengan sikap politiknya. Tak ada salah bagi orang yang sudah 50 tahun yang memperjuangkan yang sesuatu yang dekat dengan hati saya. Apakah jika kita memperjuangkan bahasa Melayu kita dianggap pengkhianat? Kita seharusnya dianggap sebagai pembela bukan pengkhianat.

Apakah bila kita memperjuangkan bahasa itu, kita dengan mudah saja dianggap sebagai orang yang memundurkan bahasa, menolak kemajuan. Saya fikir, satu-satunya perjuangan bangsa adalah perjuangan bahasanya. Kalau dia tidak dapat mencintai dan meyakini bahasanya maksudnya dia tidak mempunyai hati nurani. Semua bangsa mencintai bahasanya. Kalau boleh mereka ingin memperjuangkan bahasanya sebagai pernyataan kehidupan. Itu yang saya lakukan. Saya kira itu satu kerja yang murni dan sepatutnya disanjungi dan didokongi. Saya tak begitu hirau kalau ada yang anggap saya diperangkap atau diperalat. Itu semua itu tidak penting. Apa yang penting perjuangan saya untuk melestarikan bahasa saya.

Pemimpin Umno tidak melihat bahawa bahasa Melayu itu mampu menjadi bahasa ilmu, tidak yakin dengan bahasa ibunda mereka sendiri. Apakah mereka ini layak digelar sebagai pengkhianat?

Saya tak mahu sampai menggunakan perkataan 'pengkhianat' tetapi saya lebih suka gunakan perkataan 'pengucup bahasa'. Mereka yang menentang secara sedar atau tidak sedar akan keupayaan bahasa ibundanya sendiri bagi saya mereka adalah pengucup bahasa. Bahaya mereka ini kerana selepas penguncup ia akan jadi 'penazak' bahasa. Selepas penazak mereka akan jadi 'pengubur' bahasa. Itu lebih bahaya. Saya lihat beberapa pemimpin Umno tertentu boleh saya panggil pengucup bahasa yang sudah sampai ke tahap penazak bahasa dan tidak mustahil mereka akan jadi pengubur bahasa. Ini lah orang yang saya tidak senangi.

Pada pandangan bapak, peranan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan Gapena mencukupi atau tidak dalam perjuangan melestarikan bahasa ini atau mereka ini tidak langsung bersama dengan pejuang-pejuang bahasa memartabatkan bahasa?

Kalau Dewan Bahasa dan Pustaka, saya fikir ada yang mereka perjuangkan cuma tidak ada kesungguhan. Tidak ada perancangan yang benar-benar yang sedar. Apa yang berlaku itu cuma ikut musim. Kalau gelora orang Melayu itu marah, mereka betulkan sedikit. Dewan Bahasa dan Pustaka perlu bertindak sebagai satu institusi yang terus menerus menyatakan keyakinannya terhadap bahasa. dan itu tugasnya. Terus menerus menyuburkan buku-buku dan kesusasteraan Melayu.

Kalau dalam Gapena, saya fikir akhir-akhir agak samar. Saya tidak tahu apakah Gapena benar-benar menyokong perjuangan bahasa ini. Terakhir saya dengar Gapena mahu menyaman kerajaan. Saya tidak pasti sama ada itu satu pengucapan yang serius atau tidak. Memang tidak ternampak tokoh-tokoh Gapena berada di tempat-tempat yang sepatutnya. Contohnya di Sogo, saya tidak nampak, mungkin ada di belakang-belakang, saya tidak tahu tapi sepatutnya mereka ke depan.

Saya fikir penyertaan Gapena yang agak total perlu kerana mereka adalah gabungan penulis-penulis Melayu. Kalau tidak ke depan maka ia semacam ada yang tidak kena kerana mereka adalah induk jadi mereka perlu lebih ke depan.

Saya dengan rasa penuh hormat terhadap Professor Ismail Hussein dan rakan-rakannya menyatakan sikapnya dengan jelas dan total. Mereka mahu melestarikan bahasanya atau tidak. Saya juga kecewa dengan kenyataan Menteri Pelajaran yang mengatakan dia malu bila pejuang bahasa pergi ke jalanan dan seharusnya menggunakan lorong-lorong tertentu. Pejuang bahasa memilih jalanan kerana sudah tidak ada lagi lorong-lorong yang boleh dimasuki.

Pejuang bahasa saya kira adalah yang paling sopan tetapi kerana kami sudah diketepikan maka kami memilih cara ini. Tapi orang politik ini depan cakap lain, belakang cakap lain. Saya tidak mahu anak cucu cicit mengatakan bahawa seorang sasterawan itu tidak mempertahankan atau melestarikan bahasanya.

Apa pandangan bapak tentang pendapat yang mengatakan perjuangan memartabatkan bahasa ini contohnya PPSMI ini bermusim?

Semua perjuangan agak bermusim bukan hanya perjuangan bahasa sahaja. Itu tidak bererti tidak terus menerus. Saya menulis hampir sepanjang masa, itu bererti saya berjuang terus menerus. Sama seperti kawan-kawan saya yang lain seperti Shahnon Ahmad dan penulis-penulis lain, mereka berterusan berjuang melestarikan bahasa dengan cara terus menulis. Mereka menghasilkan sesuatu yang boleh menjadi khazanah negara dan bangsa. Barangkali ada pihak yang menganggap kesusasteraan itu tidak sepenting ekonomi tetaoi sekurang-kurang kami meninggalkan sesuatu untuk anak bangsa kami, jati diri yang boleh dibanggakan oleh anak cucu kami.

Adakah bapak merasa bahasa Melayu ini dipermain-mainkan oleh pemimpin-pemimpin Umno?

Saya tidak mahu mengatakan bahasa itu dipermainkan. Saya fikir pucuk elita kuasa ini menyedari juga keperluan untuk menangani soal bahasa secara munasabah. Tetapi saya tidak faham sampai sekarang, kenapa bahasa Melayu yang dimaktubkan dalam perlembagaan tidak diyakini oleh pemimpin Melayu itu sendiri. Itu yang saya tidak faham. Boleh dikatakan dari awal kemerdekaan malah sebelum kemerdekaan sampai sekarang ini, tampuk kuasa biarpun semakin terhakis tetap berada di tangan orang Melayu.

Malah ketika dibawah pemerintahan Dr Mahathir selama 22 tahun, beliau tidak cuba melestarikan bahasa. Dan itu tidak dilakukan. Dan saya tidak tahu apakah yang sudah tersusup dalam hati nurani mereka hingga mereka tidak percaya kepada bahasa mereka sendiri. Dikatakanlah bahawa bahasa Melayu itu kuat.

Pertanyaan saya, apakah yang dilakukan oleh elita kuasa Melayu ini untuk menguatkan bahasa Melayu? Apa yang saya nampak mereka semakin menguncupkan bahasa dan menghala kepada penazak bahasa dan akhirnya akan menjadi penazak bahasa. Yang salah terbukti elita kuasa Melayu ini kerana tidak berusaha melestarikan bahasa Melayu. Yang kita dengar bahasa Melayu ini tidak cukup kuat untuk memberikan rezeki, apa ini? Yang memberikan rezeki itu Tuhan bukan bahasa. Dan ini adalah dosa-dosa bahasa orang-orang yang mengucupkan bahasa ini.

Ketika Dr Mahathir menjadi Menteri Pelajaran, beliau pernah berkata sesiapa yang menolak cadangan untuk menjadi sekolah satu aliran sebagai seorang yang tidak patriotik, tidak yakin dengan bahasa sendiri. Tetapi bila beliau menjadi Perdana Menteri, beliau pula yang berusaha keras untuk menggunakan bahasa Ineggeris dalam pengajian Sains dan Matematik. Apa pandangan bapak dalam soal ini?

Itu sebab yang saya cakap, orang yang berkata itu bergantung kepada situasi. Waktu dia bercakap begitu situasinya akan mendukung dia. Tetapi bila dia sudah berkuasa, dia merasakan dia lebih tahu. Orang seperti ini sudah beredar hati nurani bangsanya. Pemimpin ini saya namakan pemimpin bertelinga satu dan berlidah dua. Tidak begitu mendengar dan tidak begitu jujur untuk menyatakan kebenaran. Ini pemimpin bertelinga satu dan berlidah dua. Banyak pemimpin jenis begini saya lihat sekarang.

Pemimpin Umno seolah-olah berusaha untuk mempertahankan PPSMI, apa puncanya perkara ini terjadi?

Saya fikir pemimpin tertentu sahaja begini. Yang saya dengar kalangan akar umbi Umno juga menolak PPSMI. Tetapi bila yang berkuasa terlalu diberi kuasa maka jadinya pucuk pimpinan sentiasa benar. Pucuk pimpinan tidak bersedia untuk berkompromi. Saya fikir penghakisan pengaruh Umno antara sebabnya saya fikir kerana mereka terlalu bertelinga satu dan mereka terlalu berlidah dua.

Oleh kerana persidangan Agung Umno semakin hampir, setiap pemimpin Umno tidak mahu tersilap. Kalau tersilap mereka akan tersingkir lebih awal. Mereka mahu masuk dalam lingkungan itu hingga Mac. Di situ kita boleh lihat wajah sebenar mereka ini. Beruntunglah kalau benar-benar politik rasuah itu dapat disisihkan. Saya mahu lihat yang bukan RM200 ditangkap tetapi yang berjuta ringgit. Yang tangkap jumlah kecil ini cuma wayang gambar tetapi saya mahu lihat yang besar-besar juga ditangkap.

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin Umno ini merupakan satu penghinaan?

Memang ini penghinaan. Bukan saja penghinaan saya fikir ketidakyakinan dan tidak bersdia memartabatkan bahasa oleh pemimpin Melayu itu sendiri. Kalau orang lain atau bangsa lain tidak berbuat begitu, saya tidak kisah dan saya boleh tidur dengan lena. Tetapi yang mengecewakan saya adalah pemimpin Melayu itu sendiri tidak yakin dengan bahasanya.

Jadi memang sesuatu sudah terbuku di hati, sudah tetap mahu dilaksanakan supaya bahasa Inggeris itu dijadikan bahasa pengantar. Kalau Menteri Pelajaran kata ada lorong untuk diusahakan sebenarnya lorong itu sudah lama tiada maka sebab itu kami pergi ke jalanan.

Bapak mencadangkan jika sekiranya bantahan dijalanraya pada 7 Mac ini tidak menjadi kenyataan, protes harus dibuat melalui undi. Apa yang sebenarnya bapak maksudkan?

Maksud saya ialah setiap orang melayu yang mencintai bahasanya harus membuang undi menyanggah pucuk pimpinan yang tidak melestarikan bahasa ibundanya. Ertinya kalau dimana-mana pun kalau ada calon yang menentang bahasa ibundanya, kita harus tentang mereka dengan tidak undi mereka. Kenapa kita mesti pilih orang yang mahu mengucupkan bahasanya. Kita ada undi, ajar mereka dengan undi kita.

Adakah bapak yakin orang Melayu khususnya akan menggunakan undi untuk menolak pemimpin yang cuba menguburkan bahasa ibundanya?

Itu antara yang saya tak begitu tahu tapi saya harap orang Melayu menggunakan undinya untuk memperjuangkan bahasa ibundanya selain menggunakan undi itu untuk kepentingan- kepentingan lain. Tetapi harus guna undi untuk menolak mereka yang mengucupkan bahasa. Menjadi kerungsingan saya juga jika orang Melayu tidak menggunakan undi ini untuk menolak mereka yang menguncupkan bahasa.

Saya gembira bila melihat orang muda begitu bersungguh-sungguh mahu melestarikan bahasa. Saya menyokong GMP ini kerana anak muda PAS yang menghubungi saya. Mereka kata "Bapak bantulah kami" saya bilang, saya sudah bersama kamu. Yang perlu lagi ialah seluruh anak muda menyatakan pendirian mereka. Kalau bahasa ibunda mereka diperkotak katikkan maka apa lagi yang tinggal untuk anak muda ini.

Bapak juga menyarankan agar anak muda lebih aktif dalam isu bahasa ini. Boleh bapak jelaskan sedikit tentang ini?

Anak muda perlu lebih ke depan. Kalau dijalanan, saya didepan kalau terjadi apa-apa, saya yang awal akan tumbang. Itu kalau berlaku kekerasan.

Satu hal lagi, anak muda perlu ke depan kerana perjuangan ini melibatkan masa depan mereka. Bahasa Melayu merupakan bahasa ibunda dan ia juga merupakan jati diri sesuatu bangsa, hati nurani sesuatu bangsa. Kalau ia tidak dipertahankan apa lagi yang tinggal untuk anak muda ini.

Kalau anak muda melihat ini sebagai satu perkara yang remeh ianya silap kerana kalau dalam soal bahasa yang melibatkan maruah bangsa sanggup elita kuasa ini perkotak-katikkan, apa lagi dalam soal lain. Jadi saya harap lebih ramai, anak-anak muda yang tampil ke depan berjuang bersama saya dan rakan-rakan untuk melestarikan bahasa ibunda kita demi untuk kita semua juga bukan hanya untuk saya seorang.

Bila bapak ke Markas PAS di Taman Melewar, sudah ada yang mengatakan bapak kini diperalatkan oleh pembangkang. Apa yang bapak ingin tegaskan dalam soal ini?

Mereka tidak ternampak apa yang saya lakukan. Pemimpin oposisi juga ada mengatakan saya terlalu Umno, buku saya diterbitkan dengan bantuan kerajaan negeri Melaka. Saya bukan orang politik, saya cuma berjuang melestarikan bahasa. Saya katakan tadi saya perlukan pentas. Saya bukan diperalatkan.

Dalam usia saya sebegini, saya tidak mungkin diperalatkan tetapi demi bahasa saya maka saya akan pergi ke pihak yang mahu berjuang melestarikan bahasa saya. Kalau pemimpin Umno tidak mahu saya naik ke pentas PAS atau KeADILan maka mereka jangan semudahnya menguncup, menazak dan kemudian menguburkan bahasa ibunda saya. - azm _

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Get awesome blog templates like this one from BlogSkins.com